3 Mart 2017 Cuma

Jane Austen'ın Kayıp Anıları// Syrie James Kitap Yorumu^^

Herkese merhaba^^
Jane Austen sever olarak onun hayatını merak eden biriyim. Sağ olsun yazarımız olan Syrie James'da Jane Austen'ın Kayıp Anıları kitabını bizlerle buluşturmuş. Charlotte Bronte'nin hayatını da okudum ama en çok ilgimi çeken Jane Austen oldu ve bunu daha çok sevdim. Kısacası Jane Austen severler için kaçırılmayacak bir kitap. :)

Jane Austen romanlarının 19. yüzyılda romana bakış açısını değiştirdiğini söyleyebiliriz.
Günümüzdeyse onun zekâ ve mizah dolu satırları arasında gezinmek, hâlâ birçok okur için vazgeçilmez bir keyif. Gözlerden uzakta ve sade bir hayat süren yazarın özel hayatı hakkında bilinenler ise sınırlıydı.'Ta ki bir tavanarasma gizlenmiş anıları gün yüzüne çıkana dek. Bu gizli hatıratta Austen, ketumluğunu bir kenara bırakıyor ve uzun süre kalbinde sakladığı aşkının ayrıntılarını, okurlarla paylaşıyor. Jane Austen'ın Kayıp Anıları sadece sadık Austen okurlarına değil, harika bir hikâye anlatıcısından mükemmel bir hikâye dinlemek isteyen herkese hitap ediyor.


Jane Austen'ın hayatını tam olarak bilmesek de evlenmediğini çok iyi biliyoruz. Şahsen ben öyle biliyorum. Gerçi sevdiği biri olduğunu da sonradan öğrendim. İlk olarak Becoming Jane filmini izlemiştim. Gerçek olaydan esinlenme mi bilmiyorum ama Becoming Jane filmindense bu kitabı daha çok sevdim. Keşke bunun filmi çekilse, izleyenler filmde neler olduğu bilir ama buradaki olaylar daha farklı ve güzeldi.
Kitabın ilk satırlarında yazar Jane Austen'ın abisinin evinde bir kaç mektup bulunduğundan bahsediyor. Yazarda bunlardan esinlenerek bu kitabı yazıyor. İlk olarak aile hayatından bahsedip sonra merakla beklenen aşkından söz ediyor. O kısma kadar sıkılmadığımı söylemek isterim. Jane Austen'ın neler yaşadığını, nerelerde kaldığını, aile fertlerini öğrendim. Çok cana yakın ablası ve abileri vardı. Annesi aynı Aşk Ve Gurur'daki gibi bir anne ama bu karakteri daha çok sevdim. Karakter diyorum çünkü kitapta geçiyor, gerçekte de yaşamış olsa da olsun kitap yorumu yazıyorsan karakter diye bahsetmeliyim. Jane Austen'ın en yakın arkadaşı gibi olan ablası Cassandra ise çok sevdiğim bir karakter oldu. Jane Austen'ın ablası olmasının yanı sıra sır arkadaşı olan birisiydi. Jane'nin yaşadığı, hissettiği her şeyi bilen tek kişi. O da Jane gibi evlenmemiş. Nişanlandığı doğru ama yaşanan üzücü bir olaydan sonra daha da evlenmeyi düşünmemiş Canssandra. 


Jane Austen genç yaştan yazmaya başlar. İlk olarak o zaman adı Susan olan Northanger Manastırı kitabını yazar, bir yayınevine de satar ama yayınevi yayımlatmaz. Sonralarda kitap yazmaya devam eder ama çıkarma gibi bir girişimde bulunmaz. İşte burada hem abileri hemde o gizemli beyefendi yardım eder. Evet gizemli beyefendiden de bahsettiğimize göre adını da verelim. Adı Frenderick Ashford'dur. Ahh o ilk karşılaşma, yaşanan olaylar falan çok güzeldi. Çok sevdim ki ben Bay Ashford'u. <3
 Jane Austen ve Bay Ashford arasında geçen aşk, imkansızlıklar, gizem vs. her şey çok tatlıydı. Bir an heyecandan sayfaları çeviriyor, bir an üzülerek okumaya devam ediyordum. Birde yazar çok güzel bir şey yapıp birinci şahıstan yani direk Jane Austen'ın ağzından anlatmış olayları. Böylesi daha bir güzeldi, sanki Jane Austen karşımızda bize aşkını, hayatını anlatıyor. 
Yazarın kalemi ve dili akıcıydı, bu sebeple de sıkılmadım. Gerçi yazarın diğer kitabı Charlotte Bronte'nın Gizli Günlükleri kitabını sevsem de kalın olduğunu için hemen bitiremediğim doğrudur. Yine de onun hikayesi, yaşadıkları da çok güzeldi.


SPOİ BAŞLANGICI!!

Evet kitabı çok sevdiğimi, yazarın kaleminin iyi olduğunu, Jane Austen'ın gerçek hayatından kestleri okuduğuma mutlu olduğumu söylemek isterim ama kitapta geçen aşkın gerçek olmadığını bilmenizi isterim. Başta yazar bizi ters köşe yapmak için bunlar Jane Austen'ın abisinin evindeki çatı katında bulunan mektuplar olduğunu söylüyor ama en son ki yazar notunda hepsi hayal ürünü demesin mi!!??? Gelde sinir olma, ben bu kitabı böyle hayal etmemiştim, kitaba karşı halen daha sevgim var ama yazarın böyle hainlik yapası beni derinden etkiledi. Tamam böyle mektuplar bulunsa kimler neler yazardı ama yani oldu mu şimdi bu? -_- Bay Ashford'un gerçek olmaması, o güzelim aşkın, yaşananların hayal ürünü olması tam bir hayal kırıklığıydı. 
Ailesinin yaşadığı yerlerin, babasının vefat ettikten sonra bir süre yerleşik hayata geçememeleri falan hep gerçek ama Bay Ashford hayal ürünü. Neyse yine güzel sevilesi, okunulası bir kitaptı, en son ki ayrılık sahnesi beni benden aldığını bilmenizi isterim. Harika bir ayrılık sahnesiydi diyemem çünkü Jane Austen'ın Bay Ashford'u öyle bırakıp gitmesi çok üzücüydü. Yine de o aşk, hayal ürünü olsa da çok güzeldi. <3

SPOİ SONU!!


Spoi kısmından sonra tekrar tekrar kitabı çok sevdiği söylemek isterim. Ve kesinlikle tavsiyemdir. Jane Austen severseniz ve kitapları hakkında bilgi almak istiyorsanız okumanızı öneririm. Jane Austen hakkında çok şey öğrendim, en çokta kitaplarının çıkması ve nerelerden esinlediğini öğrenmem kitaplara karşı bakış açımı değiştirdi. Mesela bundan sonra Akıl ve Tutku kitabını okumak istiyorum. Kitapta çokça yer aldı, tabii arada spoi de yedim ama olsun çok merak eder oldum bu kitaptan sonra.



Kitaba puanım 5/5



Alıntılar^^

"İşleyen bir akıl ve dikkatli bir gözle kulağın, canlı bir hayal gücüyle birleşince erdemli ve eğlenceli bir edebi eser yaratabilmesi ve sırası geldiğinde hayatın kendisine benzeyen düşünce ve duygular uyandırabilmesi mümkün değil mi?"


*****

"Bence ilginç haberlerle dolu mükemmel bir mektup almak tatmin edici hiçbir şey olamaz."


*****

Bay Ashford döndü ve bana bakışı nasıl tanımlasam? Öyle sıcak, öyle duygu doluydu ki, ayrıldıkları akşam Romeo'nun Juliet'e balkondan bakışının aynı gibi göründü bana.



*****

"Ama herkesin onu aramaya, en azından hayatında bir kere aşk için evlenebileceğine ve evlenmesi gerektiğine inanmaya hakkı vardır, değil mi? Bütün umutlarımı feda mı edeyim?"






Bir yorumun daha sonuna geldik, başka yorumlarda görüşmek dileğiyle^^


Buralarda da varım^^



1 yorum:

  1. Aynen öyle, eğer yaşıyor olsaydı tanışmak isterdimm. Kesinlikle okumalısın, çok güzeldi^^ Charlotte Bronte'ın kitabını da tavsiye ederimm^^

    YanıtlaSil

Elinizi korkak alıştırmayın.^^ :D